Sınav Dönemi Beslenme

0
6514

Okul çağı, sınava hazırlık döneminde beslenme de önemli rol oynar. Bu dönemde bilinçli, sağlıklı beslenme programları uygulanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme fiziksel, ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stresi azaltır, sınav başarısına katkıda bulunur. Peki sınav dönemi beslenmeyi nasıl sağlamalıyız?

-3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketilmelidir.

-Ara öğünlerde 1 tam ceviz içi Omega-3 kaynağı olarak tüketilebilir. Omega-3 hafızayı güçlendirir, öğrenme ve konsantrasyonu artırır.

-Beyin işlevi ve sinir sisteminde B grubu vitaminler önemlidir. Buğday ve çavdar zengin B vitamini kaynağıdır. Bu sebeple ekmek tercihinizi tam buğday ve çavdardan yana kullanabilirsiniz.

-Beyin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün kahvaltıdır. Sabah kahvaltısı atlanırsa yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı görülebilir. Kahvaltıda yumurta tüketimi dengeli protein acısından önemlidir.

-Tarçının kan şekeri düzenleyici etkisi vardır.Kan şekerinin dengeli oluşu konsantrasyonun sürekliliğini sağlar. Bu sebeple çay ve kahveleriniz de 1 adet çubuk tarçın ekleyebilirsiniz. Bitki çayı tercih edilmelidir.

-Beyin enerji kaynağı olarak karbonhidratlardır. Beyin kandaki şekeri enerji kaynağı olarak kullanır. Fakat sanılanın aksine basit karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğünden dolayı kanda hipoglisemiye (kan şekeri düşüşü) neden olur. Bu durum uykuyu, konsantrasyon bozukluğunu beraberinde getirir. Fazla miktarda çikolata, şeker, tatlı tüketimi olumsuz etki meydana getirebilir.

-Süt, yoğurt, ayran tüketimi yatmadan 2-3 saat önceki ara öğünde olmalıdır.

-Muz tüketimi önerilmektedir. Serotonin, mutluluk hormonu salgılar ve zengin potasyum kaynağıdır.

-Kafeinli, gazlı içecekler, çay, kahve fazla tüketilmemelidir. Bunların yerine C vitamininden zengin papatya, kuşburnu, ada çayı tercih edilmelidir.

-Stresi azaltmada antioksidan tüketimi önerilir.Balık, ceviz, fındıktaki Omega-3 yağ asitleri anitoksidandir. Meyve-sebzelerdeki C vitamini de antioksidandır.

-Düzenli egzersiz, düzenli uyku, yeterli beslenme sağlıklı bir sınava hazırlık döneminin olmazsa olmazıdır.

Yazan: Asya BIYIKLI