Ara Tatilde Nasıl Çalışalım?

0
7424

Ara Tatilde Türkçe
Onur Hoca:

O VİRAJ DÖNÜLECEK!
Sınav hazırlık sürecinin en kritik dönemlerinden biridir “15 Tatil” Hatta ilk kırılmalar, elenmeler bu dönemde yaşanır. Bunun için “15 Tatil” i alınması gereken tehlikeli bir viraj olarak düşünebiliriz. Bu virajı iyi dönen öğrenci sınavı kazanma noktasında büyük bir adım atarken maalesef virajı alamayan öğrenci sınav başarısı yolunda şarampole yuvarlanma tehlikesini en derinden yaşar.
Peki ne yapacağız “15 Tatil” de? Bu öğrencinin durumuna göre değişir. Dönem başından şu ana kadar belli düzende çalışan öğrencilere önerim tatilde şu ana kadar geldikleri konuları iyi bir şekilde tekrar edip bu konulardan sorular çözüp eksik bırakmayacak sağlam bir şekilde bu sürecin sonunda ikinci döneme başlamalarıdır. Kendini iyi durumda gören öğrenciler ikinci döneme başlamadan önden bazı konulara da tatilde çalışabilir. İlk dönem yarım yamalak çalıştığını düşünen bir türlü düzene giremeyen öğrenciler bu tatili o dağınıklığı gidermek için önemli bir fırsat olarak görmeli, eksik oldukları konulara önceleyecek şekilde hazırladıkları bir programla işe koyulmalıdır. Gelelim ilk dönemi verimsiz geçiren öğrencilere. Dost acı söyler. Bu tatil sizin için son şanstır. Yetişir mi yetişmez mi, seneye mi bıraksam… vb düşünceleri derhal bir kenara bırakın ve her ne olursa olsun başlayın. Gerisi gelecektir.
Gençler madem bu tatil başarmanız için önümüzde duran önemli bir viraj o zaman biz o virajı dönecek ve ışıklı günlere yol alacağız. Sizleri çok seviyor, gözlerinizden öpüyorum. Siz yeter ki çalışın ve iyi insan olun.

Ara Tatilde Matematik
Vural Hoca:

Nihayet beklenen ara dönem geldi. Biraz dinlenmek hakkınız. Yoğun bir ders temposundan henüz çıktınız. Benim düşüncem ilk 1-2 gün iyice dinlenmeniz. Ardından özellikle ilk dönem konularından eksik olduğunuzu düşündüğünüz konular varsa onları çalışmanız. Unutmayın artık günün tamamı size ait, okul yok. Dolayısıyla çalışma programınızı güncelleyin. Günün tamamını değerlendirmeye çalışın. Bir günü hızlı bir tekrara ayırın hemen ardından sıradaki konuları videolardan izleyerek tamamlayın. TYT ve AYT listelerimizi aksatmadan izleyin. Bol miktarda test çözün, soru çözmeden konu öğrenilemez. Özellikle problemler konusu üzerinde durun. Unutmayın TYT de soruların çoğu problem şeklinde karşınıza çıkabilir. Türev ve integrali de hızlıca tekrar etmenizde fayda var, yeni görmüş olduğunuz bu konuları iyice sindirin ve AYT konularını da ilerletebildiğiniz kadar ilerletin.

Ara Tatilde Fizik
Burak Hoca:

Yoğun ve yorucu bir dönemin sonuna gelmişken ara tatilde bizi neler bekliyor?
Öncelikle 9. sınıf öğrencilerimiz lise hayatlarının ilk dönemini sona erdirirken ara tatilde biraz daha sosyal etkinlikler ağırlıklı bir program yapabilirler. Tabi ki bu programda tekrarlara yer vermeyi unutmamalısınız. İkinci dönemin ilk yazılı sınavında, karşınıza ilk dönemin sonlarında öğrendiğiniz konular da çıkacağından bu konuların tekrarı ve pekiştirmesini yapmalısınız. En önemlisi bu süreçte kitap okumayı ihmal etmeyin. Çünkü okuduğunuzu anlamanız ve yorum yapma kabiliyetinizi kitap okuma alışkanlığı ile ilerleteceksiniz. Fizik için yorum kabiliyeti çok önemlidir.

  1. sınıf öğrencilerimiz için alan seçme dönemi gelmiş olup iki yıllık yeteneklerinize göre alan seçimine karar vermelisiniz. Bu süreçte sayısal alanı düşünen öğrencilerimiz şimdiden 9. sınıfın tekrarını yapmayı unutmasınlar. Seneye daha yoğun konular sizi bekliyor olacak.
  2. sınıflar için TYT vakti! Bu ara tatilde 9. ve 10. sınıf konularını tekrar edip eksiklerin kapatılması için bir program uygulanmalıdır. Fizik için TYT kitapları alıp yoğun soru çözümüne başlamalısınız. Öncelikle konu açıkları belirlenmeli sonra bol soruyla bu konular pekiştirilmelidir.

Son olarak üniversite adaylarımız için bu ara tatil bir kampa dönüştürülmeli. Eksik konular hızlı bir şekilde kapatılmalı, geçmiş konular ile ilgili sorular çözülmelidir. Bu tatili fırsat bilip çalışma verimliliği arttırılarak sonuca odaklanmaya başlamalısınız. Fizik için hem TYT hem de AYT konularını bir arada götürerek konu bütünlüğü sağlanmalıdır. Unutmayın fizikte sonuca ulaşmak için bol soru çözüp, çözülemeyen her sorunun çözümleri öğrenilmelidir.