Konu başlığını soru cümlesi yaptım hemen ilk cümleden de sorunun cevabını vereyim: Evet çözülür, çözülmelidir. Nedenine gelecek olursak…
Deneme sınavının amacı eksikleri görmek ve sınav tecrübesi edinmektir. Konularınız ne kadar eksik de olsa hem bitirdiğiniz konulardaki durumunuzu görmek hem de sınav tecrübesi edinerek sınav anındaki kaygıyı en aza indirmek için deneme çözülmeli. 
Belki çıkacak sonuç sizi çok mutsuz edeceği için hedefinizdeki netler olmadığı için denemeden uzak duruyorsunuz ama bir de şöyle düşünelim: Başlangıç noktasından ne kadar uzaklaştığınızı görmek size çalışma motivasyonu da sağlayacaktır. Konular bittikçe artan netleri aldığınız yolu görmek eminim çalışma isteğinizi arttıracaktır. Üstelik bazı durumlarda da kendinizle yüzleşmenizi, öz eleştiri yapmanızı ve bulunduğunuz yeri görmeniz açısından da en iyi yöntemdir yine denemeler…
Peki deneme çözerken nelere dikkat etmeli? Bu soru çok önemli. Normal testlerden farkı olması için sınav havasında olmalı denemeler. Mümkünse cevap kağıdı,  kurşun kalem, sessiz ve dikkat dağıtmayan ortam olmalı ve yalnızca su tüketilmeli. Olmazsa olmazı ise süreye dikkat etmektir. Deneme çözdükten sonra analiz etmek, yani yanlışların nedenlerine ve eksik konulara odaklanmak gerekir. Deneme sonuçlarını ise tarih ile birlikte bir çizelgeye yazmak daha sonra çok işinize yarayabilir.
Konularım bitmesini beklemeyin. Diyelim ki sınava bir hafta kala bitti konularınız sadece 1 hafta mı deneme çözeceksiniz? Tabiki mantıksız bu… TYT adına özellikle soru çeşidi görmek süreyi doğru kullanabilmeyi öğrenmek için haftada 1 ya da 2, AYT(ikinci oturum) içinse şimdilik en azından 2 haftada 1 tane yapılacak denemeler tahmininizden çok daha faydalı olabilir. 
Hayal etmek gerekir başarmak için ama başarıp başaramayacağını denemeden bilemezsin…
Muhammed Tosun