TYT-YKS
YKS de YGS/LYS gibi iki bölümden oluşuyor. YGS’ nin yerine gelen ilk kısım TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve LYS’nin yerine gelen ikinci oturum testleriyle birlikte alanlara göre ( Sayısal – Sözel – Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil) tercih puanları oluşacak.
23 Haziran 2018’de uygulanacak.
Türkçe(40) Matematik(40) Sosyal Bilimler(20) Fen Bilimleri(20) testlerinden oluşuyor.
Sınav süresi 135 dakika.
Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.
Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.
Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya(5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi(5), Felsefe(5), Tarih(5) alanları; Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji(6), Fizik(7), ve Kimya(7) alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecektir.
Sınava giren her aday için tek puan türü oluşacak.
Ön lisans (2 yıllık) tercihler TYT puanı ile yapılacak ve YGS ’de olan 150 barajı uygulaması TYT için de geçerli olacak.
Lisans (4 yıllık) tercihi yapacak adaylar için 180 barajı TYT ve İkinci Bölüm birlikte hesaplanarak uygulanacaktır.
TYT’nin ikinci bölümle birlikte oluşacak YKS tercih puanlarına etkisi %40 olacak. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecek. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da en az 150 ve üzeri olması gerekiyor.
TYT’de 200 puan üzeri alan aday bir sonraki yıl sınava girmek istediğinde önceki yıl aldığı puanın karşılık geldiği sıraya göre hesaplanan TYT puanını kullanabilecek.