Sınava Nasıl Hazırlanmalı? (LGS)

0
84745

Sevgili gençler;

Uzun ve karmaşık düzenlemelerin ardından Liseye Geçiş Sınavı (LGS) son şeklini aldı ve kafamızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Buna göre Liseye Geçiş Sınavı, 2 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturum şeklinde yapılacak ve süresi 135 dakika olacak. Sayısal ve sözel olmak üzere toplam 90 sorunun sorulacağı sınavın 75 dakikası sözel bölüm, 60 dakikası ise sayısal bölüm için ayrılmış durumda. Sözel bölümde, Türkçe’den 20, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ten 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 10 ve Yabancı Dilden 10 soru sorulacak. Sayısal bölümde ise Matematikten ve Fen Bilimlerinden 20’şer soru sorulacak. Sanırım şimdi bir çoğunuzun kafasında şu sorular var. “Nasıl ders çalışmalıyım? Bu soruları nasıl çözebilirim? Nasıl bir yol izlersem hedeflediğim liseye gidebilirim?” Bu sorulara MEB’in sitesinde yayınladığı örnek soruları inceleyerek cevap verebiliriz. Buna göre;

Türkçe’de paragraf sorularına bolca değinilmiş. Dolayısıyla okuduğunu anlayabilen ve yorumlama yapabilen öğrenciler nispeten daha başarılı olacaktır. Bu nedenle okuma alışkanlığı bir an önce edinmeli ve farklı kaynaklardan (kitap, dergi, gazete, internet) mümkün olduğu kadar çok okuma yapılmalıdır. Uzun paragraf sorularının arka arkaya gelmesi işinizi zorlaştıracaktır. Bazen bir paragrafı anlamak için birden fazla kere okumak zorunda kalabilirsiniz. Bu da size zaman kaybettirecektir. Bu durumun üstesinden gelebilmeniz için bolca okuma yapmanız gerekmektedir. Ayrıca, yayınlanan sorulardan son ikisinin yazım kuralları ile ilgili olduğu gözümüze çarpmaktadır. Dolayısıyla, paragraf soruları kadar olmasa da yazım kurallarından da sorular geleceğini tahmin ediyoruz.

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için yayınlanan örnek sorular arasında paragraf sorularını görüyoruz. Bu soruları rahatça çözebilmek için de bolca okuma yapmanız gerekiyor. Mantığınızı kullanarak çözebileceğinizi ve çok da zorlanmayacağınızı düşünüyorum. Diğer sözel derslerden farklı olarak ise bazı terimlerin (Milli Egemenlik, Güç Birliği, Seferberlik vs) ne anlama geldiğinin kesinlikle bilinmesi gerekiyor. Bu terimleri öğrenmeniz soruları çözmenize yardımcı olacaktır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin soruları için de yine bazı terimlerin (haset, iftira, merhamet) bilinmesi gerekiyor. Yorumlama yeteneğinizi kullanarak soruları kolaylıkla çözebileceğinizi düşünüyorum.

İngilizce dersi için yayınlanan örnek sorularda kelime bilgisinin ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle soru köklerinin dikkatlice okunması ve sorunun sizden ne istediğini anlayabilmeniz gerekiyor. Paragraf sorularında ise okuduğunuzu anlayabilmeniz ve yorumlayabilmeniz için ünitelerde geçen önemli kelimeleri mutlaka öğrenmeli ve o kelimeleri içeren örnek soruları bolca çözmelisiniz ki zihninize kazıyabilesiniz.

Sayısal sorularının olduğu kitapçığı incelediğimizde ise özellikle Matematik sorularının sizi zorlayacağını görebiliyoruz. Analitik düşünmeyi ve farklı açıdan bakabilmeyi gerektiren sorular olduğu kadar birkaç grafik sorusunda da görüldüğü üzere çok basit düşünerek de cevaplayabileceğiniz sorular var. Sonuç olarak hem kolay hem de zor soruların bir arada olacağı bir matematik testi bekliyoruz. Bu soruların üstesinden gelebilmek için farklı kaynaklardan ve bol bol soru çözmeniz gerekiyor.

Son olarak Fen Bilgisi sorularında şekillerin ve grafiklerin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu şekilleri ve grafikleri yorumlayabilmeniz büyük önem arz ediyor. Ayrıca periyodik tablo ve üzerindeki elementlerin özelliklerini de bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle tekrar yapmanın en önemli olduğu derslerin başında geliyor diyebiliriz. Yine bol soru çözümleri yaparak Fen Bilgisi sorularının da üstesinden gelebileceğinizi düşünüyorum.

Genel tekrarlar, konu anlatımları ve soru çözümleri için farklı kaynakları kullanmak her zaman faydalı olacaktır. Bu yüzden, internet üzerinde hazırlanmış olan videoları da izleyebilir ve farklı hocalardan dinleyip öğrenmenizi pekiştirebilirsiniz. Hepinize şimdiden başarılar diliyorum.

SUPHİ CEYHAN

HOCALARA GELDİK