YÖK Sık Sorulan Sorular Sayfasını Güncelledi

2
4477

YÖK Sık Sorulan Sorular sayfasını güncelledi. Daha önce TYT üzerinden yapılan dağılımlarda Matematik ve Türkçe testlerinin %33, Fen ve Sosyal testlerinin ise %17 oranında ağırlıkları olduğu söylenmişti. Son güncelleme ile alan sınavı da göz önüne alındı ve TYT ağırlığının %40 olmasından yola çıkılarak; TYT Matematik ve Türkçe testlerinin ağırlıkları %13, Fen ve Sosyal testlerinin ağırlıklarının %7 olarak açıklandı.

Öncelikle şunu söyleyelim ki bu açıklama daha öncekilerden farklı bir bilgi içermiyor. Daha önce matematik sorularının TYT üzerindeki değeri %33 olarak açıklanmıştı, genel sınav bazında ise TYT %40 lık bir ağırlığa sahip olduğundan açıklanan bu %33 ün % 40 ı alındığında yaklaşık değer %13 olarak ortaya çıkıyor. Diğer derslerde de aynı şekilde açıklanan değerlerin %40’ı alındığında benzer sonuçların ortaya çıktığı görülecektir. Çoğunuzun aklına “Peki hangi soru kaç puan değerinde?” sorusu geliyordur. Sizi bu karmaşadan şöyle kurtaralım.

TYT Puan Hesaplama sistemi:

Öncelikle taban puan olarak herkes 100 puan alacaki ardından 400 puan 120 soru sayısına bölünecek ve her bir soru başına ortalama 3,3 puan verilecek. Türkçe, matematik, fen ya da sosyal fark etmiyor. Her bir sorunun değeri 3,3 puan olacak. Bu durumda;

30 net yapan biri: 100+30×3,3=199
80 net yapan biri: 100+80×3,3=364

puan alacak.

2 YORUMLAR

  1. Hocam ne dendiği açıkça ifade edilmiş ama 2 hafta önce internette sosyal ve fen başına düşen puanın daha az olduğunu okumuştum, şimdi bunu okuyunca bir hayli şaşırdım. Yani matematikten çözdüğüm bir soru ile fenden çözdüğüm bir sorunun değeri tm’ci biri için tamamen eşit değerde mi?