TYT-YKS PUAN HESAPLAMA / NET KATSAYILARI
YGS’nin yerine gelen TYT’de ilk bakışta sadece Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinin soru sayısının azaldığı görülüyor. Sınavın şekliyle ilgili konuşursak evet bu doğru ama asıl önemli farkın TYT’nin puan hesabında olduğunu söylersek yanlış olmaz. YGS’de 6 puan türü varken ve TYT’de tek puan türü var. Ön lisans tercihi yapacak ya da TYT puanı ile farklı kurumlara başvuracak herkes için puan hesaplama modülü aynı.
Peki bahsettiğimiz hesap nasıl yapılıyor? Sayılara ve oranlara gelecek olursak…
Testlerin yüzdesel olarak oranları Türkçe ve Matematik %33 Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri %17 olarak açıklandı. Bu oranlar bir yanlış anlaşılmaya da neden oldu diyebiliriz. Sadece oranlara bakıldığında bir Türkçe ve Matematik sorusunun değerinin Sosyal ve Fen Bilimleri sorusunun değerinin 2 katı olduğu düşünüldü. Aslında böyle değil, soru sayısı olarak farklar olduğu için toplam puanın hesaplanmasına etki olarak testlerin oranları böyle. 1 sorunun getirisi olarak bakarsan tüm testlerde 1 sorunun getirisi neredeyse aynı denilecek kadar birbirine yakın hatta küçük farklarla Sosyal ve Fen Bilimlerinin 1 netinin getirisi daha fazla görünüyor.
TYT adına puan hesabı yaparken yapılan netleri:
Türkçe=3.3 Matematik=3.3 Sosyal=3.4 Fen=3.4 ile çarpıp çıkan sonuca ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 puanı ve OBP’yi ekleyerek (OBP hesabı için diploma notunu 0,6 ile çarpmak yeterli. Örn: 80×0,6=48) TYT yerleştirme puanı hesaplanabilir. 150 barajı için hesap yapılıyorsa OBP eklenmeden hesap yapılmalıdır.
YKS SAYISAL, EŞİT AĞIRLIK, SÖZEL VE DİL PUAN HESAPLAMA
YÖK testlerin alanlara göre etki oranlarını açıkladı. Puan hesabı yaparken biz bu etki oranlarını da kullanarak 1 netin getirisini yani katsayısını bilmeliyiz. YKS daha önce uygulanmadığı için elimizde bir standart sapma yok o yüzden şu anda ‘YKS puan hesabı’ yapan herkesin kullandığı katsayılar aşağıda bulunan katsayılardır. Bunu siz kolaylıkla her denemeden sonra kendiniz de hesaplayabilirsiniz.
Peki hesaplamayı nasıl yapacağız?
TYT için herkese aynı etki ve oranlar geçerli bu yüzden tek bir TYT hesaplaması yapalım ve AYT için her alanı ayrı değerlendirelim.
TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe=1.32 Matematik=1.32 Sosyal Bilimler=1.36 Fen Bilimleri=1.36 ile çarpın.
SAYISAL:
AYT için netlerinizi: Matematik=3 Fizik=2,85 Kimya=3,07 Biyoloji=3,07 ile çarpın.
EŞİT AĞIRLIK:
AYT için netlerinizi: Matematik=3 Edebiyat=3 Tarih-1=2.8 Coğrafya-1=3.33 ile çarpın.
SÖZEL:
AYT için netlerinizi: Edebiyat=3 Tarih-1=2.8 Coğrafya-1=3.33 Tarih-2=2.91 Coğrafya-2=2.91 Felsefe=3 DİKAB=3,33 ile çarpın.
DİL :
AYT için netlerinizi: Dil sınavındaki her netinizi 3 ile çarpın.
Bulduğunuz her sonuca ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 puanı ve OBP‘yi ekleyin. (OBP hesabı için diploma puanınızı 0,6 ile çarpabilirsiniz. Örn: 85×0,6=51) Böylelikle YKS Yerleştirme Puanınıza ulaşmış olursunuz.
NOT: Verilen katsayı değerleri YÖK tarafından verilen test etkileri kullanılarak hesaplanmıştır. Kolay hesaplama için devirli ve ondalıklarda bazı yuvarlamalar yapılmıştır. Sınav sonucunda oluşan standart sapmaya göre bu değerler farklılık gösterecektir. Burada amaç derslerin aşağı yukarı getirilerinin görünmesi ve deneme çözen adayların sonuçlarının kaç puana denk geldiğini görmeleri, bunu kullanmalarıdır.